Тестове обладнання, що вимагає високої кваліфікації персоналу, дає можливість швидко і точно перевірити, що зразок не містить шкідливих бактерій, таких як кишкова паличка, лістерія, сальмонела або інші патогенні мікроорганізми.
Незалежний центр лабораторних досліджень "Еталон" використовує досягнення мікробіології та приладобудування для виявлення, а також ідентифікації мікроскопічних патогенів: E. coli, Salmonella spp., Listeria spp. та інших мікроорганізмів, шкідливих для здоров'я людини і тварин.
Для контролю якості харчових продуктів, проб довкілля, сировини та інших субстанцій у лабораторії центру "Еталон" використовують показники:
– Загальне число мікробних клітин;
– БГКП (коліформи);
– Кількість дріжджів;
– Кількість пліснявих грибів;
– Escherichia coli;
– Listeria monocytogenes;
– Bacillus cereus;
– Сульфітредукуючі клостридії;
– Протей;
– Патогенні мікроорганізми, у т.ч. сальмонела;
– Коагулазо-позитивні стафілококи, у тому числі Staphylococcus aureus;
– Ентерококи;
– Ентеробактерії;
– Коліфаги, тощо.
За результатами випробувань можна зробити висновки про ступінь безпеки води, харчових продуктів, сировини та інших субстанцій, придатність їх до обробки або безпосереднього вживання, а також про правильність застосованих до них методів господарювання.
Українське законодавство регулює наявні мікробіологічні норми для їжі та навколишнього середовища.